Het grote vraagstuk van de komende decennia

Ongelijkheid, ongelooflijke scheefgroei tussen arm en rijk, oorlog en vrede, is een belangrijke oorzaak voor migratie. In 2019 telde de VN wereldwijd 272 miljoen migranten.

Migratie wordt hét grote vraagstuk van de komende decennia. De afgelopen jaren moeten steeds meer mensen hun thuis verlaten op zoek naar een betere toekomst. Migranten voelen zich zo bedreigd in hun wezen dat ze bereid zijn om hun leven riskeren. Voor ons Europeanen is migratie niet langer een ver-van-ons-bed-show. We kennen allemaal de beelden van vluchtelingen in koeltrailers of in gammele rubberbootjes op de Middellandse Zee en van landen in Oost-Europa waar metershoge muren migranten moeten weren. Migratie houdt de gemoederen bezig, zowel nationaal als internationaal. Het is een belangrijk thema voor de juridische wereld dat in de toekomst alleen nog maar relevanter wordt.

Hoe kun je de problemen van migranten in hun thuisland aanpakken? Welke juridische aspecten zitten er aan opvang in de regio? Hoe kunnen we vluchtelingen over Europa verdelen? Dit zijn het soort vragen waar jij voor komt te staan als je Rechten komt studeren in Maastricht.

Valerie @umfiscaalrecht.valerie/

"Als ik het nieuws kijk vallen mij de grote vooroordelen op die wij hebben omtrent migratie."