Wie zegt dat stemmen nog wel echte stemmen zijn?

Technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Soms gaat de ontwikkeling zo hard dat het voorloopt op de wet of dat regels niet één op één toepasbaar zijn. Er lijkt geen houden aan.

Verkiezingen worden beïnvloed door fake news verspreid door trollenfabrieken, via het 5G-netwerk kunnen we bespioneerd worden door buitenlandse mogendheden. Nieuwe bedrijfsmodellen van techreuzen roepen vragen op over rechtvaardige winstbelastingheffing. En zelfrijdende auto’s maken een chauffeur overbodig. Allemaal juridisch interessante onderwerpen. Neem die laatste. Wie is er schuldig als een zelfrijdende auto een dodelijk ongeval veroorzaakt? Is het de bestuurder, de fabrikant, de wegbeheerder of een toeleverancier? Of is zo’n ongeval gewoon onvermijdbaar en dus een restrisico dat we voor lief moeten nemen?

In het thema Technologie ga je werken aan super relevante vraagstukken. Je leert alles over de wettelijke aspecten aan intelligence en technologie. Dit thema raakt bij uitstek aan andere maatschappelijke thema’s en is bijna filosofisch. Zo zie je maar: Rechten studeren in Maastricht is zeker geen droge kost!

Anna-Maria @umrechten.anna

"Snelle technologische ontwikkelingen grijpen in op onze maatschappij. Omdat daar nog niet tot nauwelijks regelgeving over is wil ik daar iets aan doen."