Hoe anoniem ben je nog tijdens een middag shoppen?

Sinds de aanslagen in 2001 op de Twin Towers in New York is veiligheid geen vanzelfsprekendheid meer. Door recentere aanslagen in o.a. Parijs, Brussel en Londen werden we met de neus op de feiten geduwd. Het komt allemaal beangstigend dichtbij. Bovendien worden we niet alleen bedreigd van buitenaf, maar ook door ‘lone wolfs’ uit onze eigen omgeving.

Terrorisme is binnen het thema Veiligheid een heel belangrijk onderwerp. Maar het thema is breder dan terrorisme alleen. Ook sociale veiligheid, fysieke veiligheid en georganiseerde criminaliteit komen aan bod. Veiligheidsvraagstukken hangen nauw samen met privacy. Neem de mate waarin de overheid in jouw social media accounts mee kan kijken. Enerzijds heb je als burger recht op privacy, anderzijds kan de overheid door mee te kijken essentiële informatie onderscheppen om jouw veiligheid te waarborgen. Wat vind jij? Mag de overheid altijd en overal met je meekijken? Bijvoorbeeld of jij via Airbnb een kamer verhuurt en de inkomsten invult op je belastingaangifte?

Misschien speel jij straks wel een sleutelrol in een grote Nederlandse zaak om georganiseerde misdaad aan te pakken, of werk samen met internationale veiligheidsdiensten aan een belangrijk privacyvraagstuk. Met je studie Rechten in Maastricht ga je een enorme bijdrage leveren aan een veiligere samenleving.

Valerie @umfiscaalrecht.valerie

"Veiligheid is voor mij een belangrijk thema omdat het geheel is gebaseerd op samenwerking en vertrouwen."